View authority record

Sándor László

Identity area

Type of entity

Person

Authorized form of name

Sándor László

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1915-1980

History

Sándor László dr.(eredeti nevén Blau László) (1915-1980.) ügyvéd-operaénekes, főkántor. Bihartorda 1915. június 16 – 1980. június 16. Anyja: Breuer Berta, apja Blau Sándor, vallásos falusi emberek voltak. Vezetéknevét apja keresztneve alapján változtatta meg. Apai nagyapja talmudista volt, később Debrecenbe költöztek. Énekelt templomi kórusban, a Zsidó Gimnázium diák istentiszteletein kántorként működött közre.
Tanulmányait a debreceni zsidó gimnáziumban, majd a debreceni jogi egyetemen folytatta. 1939-ben munkaszolgálatosként a Don kanyarba vonult be, majd fogságba esett és 1945-ben tért vissza Debrecenbe. Ekkor tudta meg, hogy egész családját elpusztították Auschwitzban. Pestre jőve a Pesti Izraelita Hitközség jogi osztályán vállalt munkát. Közben letette az általános ügyvédi és bírói vizsgát. Az Országos Zsidó Helyreállítási Alaphoz került jogügyi osztályvezetőnek, ahol 1955-ig dolgozott. Ezzel párhuzamosan a rádió istentiszteletein volt szólista és karvezető, a főünnepeken pedig a budai főtemplomban működött. 1960-ban Sirota Sándor növendékeként a Rabbiszemináriumban kántorvizsgát tett. Az őszi ünnepeken a Dohány, a Csáki, a Budai és a Rabbiképző templomában funkcionált főkántorként. Végül a Csáki templom körzeti kántora lett 12 éven át. 1950-től a Zeneművészeti Főiskolán folytatott énektanulmányokat. 1974-től a Los Angelesben a Burbank Temple kántora volt.
Szobrának, valamint a tárgyaival berendezett emlékszobának az avatása halűlának évfordulóján, 1988 június 23-án volt a BIH Székházában.

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes