View authority record

Pesterzsébeti hitközség

Identity area

Type of entity

Corporate body

Authorized form of name

Pesterzsébeti hitközség

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1900-as évek eleje - 1944

History

Az első zsidók a 19. század második felében költöztek a településre, zsinagógájukat 1901-ben alapították. Hamarosan létrejöttek közösségi intézményeik is, a talmud-tóra, a leány- és a nőegylet, a Chevra Kadisa és a szeretetotthon. Pestszenterzsébet iparosításában a helyi zsidóság elévülhetetlen érdemeket szerzett, zsidók alapították a szövőüzemet, a szappanfőzdét, a szeszgyárat és a harisnyagyárat is. Lélekszámuk 1930-ban érte el csúcspontját, a neológ irányzatú hitközség kötelékébe akkor 4522 fő tartozott.

Az 1941-es népszámlálási adatok szerint Pestszenterzsébeten 3978 (5,2 százalék) izraelita és 650 (0,8 százalék) keresztény vallású zsidó élt. A német megszállás idején 4500-5000 körüli lehetett a sárga csillag viselésére kötelezettek száma. A zsidók május–júniusban költöztek a gettóba, amelyet a helyi hatóságok nem összefüggő területen, hanem elszórt házakban hoztak létre. A zsidók lakhelyéül általában a bombatámadásokban leginkább megsérült épületeket jelölték ki. A gettót a rendőrség őrizte kívülről. Mindezek ellenére a körülmények és a bánásmód elviselhető volt. Horovitz Irén 24 éves fodrásznő a helyzetet utólag így jellemezte: „Pestszenterzsébeten a gettó, illetőleg a zsidók összeköltöztetése nem volt túlságosan szigorú. … Bármit bevihettünk a kijelölt házakba, nem ellenőrzött senki, és szabadon járhattunk az egész városban, csak este 6 óra után nem.” Július 1-jén azonban megérkeztek a csendőrök: „Az utolsó délelőtt a csendőrök megszállták a gettót, és házkutatást tartottak. Mindent elvettek tőlünk: ruhát, élelmiszert, engem például még a jegygyűrűmtől és a karórámtól is megfosztottak” – emlékezett vissza egy másik fodrásznő, Löwinger Margit. A kifosztást követően a csendőrök a szokásos brutális jelenetek közepette hajtották vagonokba a zsidókat. A pestszenterzsébetiek a monori gyűjtőtáborba kerültek, ahonnan július 6-a és 8-a között deportálták őket Auschwitz-Birkenauba.

in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes