View archival description

Subfonds 71 - Pesterzsébet
Reports

Part of X. Hitközségek iratai

Identity area

Reference code

HU HJMA X-71

Title

Pesterzsébet

Date(s)

  • 1911-1928 (Creation)

Level of description

Subfonds

Extent and medium

1 kötet: zsinagógai kihirdetések könyve
1 pallium

Context area

Name of creator

Pesterzsébeti hitközség (1900-as évek eleje - 1944)

Administrative history

Az első zsidók a 19. század második felében költöztek a településre, zsinagógájukat 1901-ben alapították. Hamarosan létrejöttek közösségi intézményeik is, a talmud-tóra, a leány- és a nőegylet, a Chevra Kadisa és a szeretetotthon. Pestszenterzsébet iparosításában a helyi zsidóság elévülhetetlen érdemeket szerzett, zsidók alapították a szövőüzemet, a szappanfőzdét, a szeszgyárat és a harisnyagyárat is. Lélekszámuk 1930-ban érte el csúcspontját, a neológ irányzatú hitközség kötelékébe akkor 4522 fő tartozott.

Az 1941-es népszámlálási adatok szerint Pestszenterzsébeten 3978 (5,2 százalék) izraelita és 650 (0,8 százalék) keresztény vallású zsidó élt. A német megszállás idején 4500-5000 körüli lehetett a sárga csillag viselésére kötelezettek száma. A zsidók május–júniusban költöztek a gettóba, amelyet a helyi hatóságok nem összefüggő területen, hanem elszórt házakban hoztak létre. A zsidók lakhelyéül általában a bombatámadásokban leginkább megsérült épületeket jelölték ki. A gettót a rendőrség őrizte kívülről. Mindezek ellenére a körülmények és a bánásmód elviselhető volt. Horovitz Irén 24 éves fodrásznő a helyzetet utólag így jellemezte: „Pestszenterzsébeten a gettó, illetőleg a zsidók összeköltöztetése nem volt túlságosan szigorú. … Bármit bevihettünk a kijelölt házakba, nem ellenőrzött senki, és szabadon járhattunk az egész városban, csak este 6 óra után nem.” Július 1-jén azonban megérkeztek a csendőrök: „Az utolsó délelőtt a csendőrök megszállták a gettót, és házkutatást tartottak. Mindent elvettek tőlünk: ruhát, élelmiszert, engem például még a jegygyűrűmtől és a karórámtól is megfosztottak” – emlékezett vissza egy másik fodrásznő, Löwinger Margit. A kifosztást követően a csendőrök a szokásos brutális jelenetek közepette hajtották vagonokba a zsidókat. A pestszenterzsébetiek a monori gyűjtőtáborba kerültek, ahonnan július 6-a és 8-a között deportálták őket Auschwitz-Birkenauba.

in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Archival history

helyben fennmaradt

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Templomavató szövege, melyet a petsszenterzsébeti zsinagóga újjáavatásán mondott el Dr. Fisch Henrik-1948 (2 példány)
Levél Stöckler Lajosnak, a Magyarországi Izraeliták Országos Irodája Elnökénekaz épp lemondott Bauer Ernőtől (a Pestszenterzsébeti Izraelita Hitközség addigi elnökétől) , mellékelten csatolva olvasható a lemondó levelének másolata. -1946
Levél, melyben a Pestszenterzsébeti Izraelita hitközség elnöke anyagi segítséget kér a MIOI-tól romos rabbiépületük rendbehozásához.
MIOI levele Kriszhaber Béla rabbinak a katonai toborzások érdekében szig. biz.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Notes area

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Rights area

Digital object metadata

Media type

Mime-type

unknown

Filesize

10.5 KiB

Uploaded

May 22, 2019 2:12 PM

Digital object (External URI) rights area

Accession area

Actions