View authority record

Dunapataji hitközség

Identity area

Type of entity

Corporate body

Authorized form of name

Dunapataji hitközség

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1830 - 1944

History

Az első zsidók a 19. század elején telepedtek le, és többségében Apostagról, Paksról és Hőgyészről származtak. Az első dunapataji zsinagóga 1830-ban épült. Ugyanabban az évben alakult a hitközség, amely később a neológ irányzathoz csatlakozott.

1941-ben 118 (1,9 százalék) izraelita vallású mellett 4 (0,1 százalék) kikeresztelkedett, de zsidónak számító személy élt a településen. 1944 áprilisában a 102 tagot számláló neológ anyahitközség elnöke Schulhof Mór kereskedő volt. A helyi vezetés igen rosszul bánt a zsidókkal. Többször megalázta és pénzbüntetésekkel sújtotta őket. 1944 tavaszán több zsidót letartóztattak és internáltak Dunapatajról. Az 1944. május 13-án készült összesítés szerint a település 114 zsidónak volt lakhelye, de a gettósítás idején közülük 29-en nem tartózkodtak a községben, nagy részük valószínűleg munkaszolgálaton volt. A 85 dunapataji zsidót a kalocsai gettóba szállították. Onnan június közepén kerültek a szegedi gyűjtőtáborba, ahonnan június végén AuschwitzBirkenauba deportálták őket. A vészkorszakot végül mindössze 25 dunapataji zsidó élte túl.

in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes